SFS Akadémia

Találkozásom a Shooting For Success kosárlabda akadémiával

 Kenyai nyaralásom során a szálloda éttermében futottam össze két húszas éveiben járó fiatallal, akik a Shooting For Success logóját viselték a pólójukon. Megszólítottam őket, hogy megtudjam, van-e valami közük a kosárlabdához. Elmondták, hogy éppen edzőtábort tartanak kenyai gyerekeknek a SFS kosárlabda akadémia égisze alatt. A kosárlabdán keresztül kívántak valami kiutat mutatni a nagy szegénységben élőknek. Tűző napban, aszfaltozott pályán, fából tákolt palánkok alatt, mezítlábas gyerekek tanulták a dobás alapjait, nagyon megható volt. A találkozásból barátság lett, abból pedig 2012 őszén, az iskolai szünetben, két németországi tábor közé ékelve, és már az akadémia alapítójával, David DJ Jones-sal kiegészülve egy 3 napos kosárlabdatábor Gödöllőn. A tábor sikere után már sejteni lehetett, hogy ismét visszatérnek hozzánk, így 2013. augusztus utolsó hetében már nálunk kezdték meg a szokásos éves európai körútjukat. A tábor immáron 5 napos volt, amelyen gödöllői, marosvásárhelyi, szolnoki és budapesti kosarasok vettek részt. Mára a magyarországi állomás véglegesen bekerült a naptárjukba, amelynek ezúttal Budapest ad otthont, hogy a tábor az ottani egyesületekben játszó és fejlődni vágyó 10 és 20 év közötti kosarasok számára is könnyen megközelíthetővé váljon.

David DJ Jones: ”Ha képes vagy minden idegszáladdal arra törekedni, hogy a legjobb kosaras légy, akkor ez a küzdőszellem és akarás lesz jellemző rád a munkában is.”

David DJ Jones a "Dobás doktora"

David DJ Jones a "Dobás doktora" nevet azért kapta, mert a dobókészsége miatt arra rászolgált. Rengeteget gyakorolt edzésidőn túl is, hogy a legjobb legyen. 13 évnyi profi pályafutása alatt számos rekordot állított fel. Ma is nap mint nap edzi magát, hogy a nála tanulók előtt hiteles maradjon azzal, hogy ő nem csak elmondja, de technikailag hibátlanul meg is mutatja a gyakorlatokat. Ezt jól példázza az itt látható videó is, amelyen a Gödöllőn 2013-ban átadott új kosárlabdacsarnok szalagátvágó ünnepségén bemutatót tartott képességeiből. A táboraiban a maximumra törekszik és mindenkitől, aki oda jelentkezik 100%-os teljesítményt vár el. Tisztában van azzal, hogy nem mindenkiből lesz profi játékos, a gyerekkorban kosarazók nagy többsége más megélhetési formát választ, de hisz abban, hogy amit a pályán megtanulsz, azt jól kamatoztathatod az élet egyéb területein is. Ő a kosárlabdán keresztül, annak eszközeivel akar belőled jobb embert és kitartóbb munkást képezni, ezért helyezi magasra a lécet az edzéseken. Edzésein az alapokra (fundamental drills) helyezi a fő hangsúlyt, mert hitvallása szerint csak tökéletes labdavezetés, passzolás, dobó- és lábmunka után válhatsz jó kosarassá. Bemutatja a gyakorlatokat, megfigyeli, hogyan kivitelezed azokat, az észrevételeit közli veled, kijavít, de az már rajtad múlik, a Te szorgalmadon, hogy mennyit kamatoztatsz belőle.

David DJ Jones: "Ha azt kérem, hogy a félpályáig fuss el, ott érintsd meg a felezővonalat, de a sietségben azt elvéted, hiába leszel a leggyorsabb, nem lehetsz elégedett magaddal, mert nem 100%-ban hajtottad végre a feladatot, csupán csak gyors voltál.”

David DJ Jones Budapesten oktat

2017. aug. 21-től 25-ig

Plakát letöltése